Blefaroplastia

BLEFAROPLASTIA (CHIRURGIA ESTETICA A PLEOAPELOR)

SCOP

Blefaroplastia (chirurgia estetica a pleoapelor) este interventia chirurgicala prin care se imbunatateste aspectul pleoapelor, tratand:
» Excesul de piele care creaza pliuri si deformeaza sau mascheaza conturul natural al pleopei superioare, uneori impiedicand vederea normala
» Excesul de tesut adipos (depozitele de grasime) de la nivelul pleoapelor superioara si inferioara
» Excesul de piele de la nivelul pleoapei inferioare (asa zisele “pungi”)

INTERVENTIA CHIRURGICALA

Corectia acestora poate fi facuta doar chirurgical prin blefaroplastie, indepartand excesul de piele si tesut adipos corectand aspectul obosit si imbatranit al ochilor, rezultatul fiind o imbunatatire extraordinara a pleoapelor si a zonelor invecinate. In cursul blefaroplastiei se poate realiza si corectarea ridurilor periorbitale (in portiunea laterala din jurul ochilor, cunoscute sub denumirea de “laba gastii”) prin miomectomia (excizia) partiala a muschiului orbicular al ochiului.

Blefaroplastia se poate asocia cu alte interventii de intinerire a fetei cum sunt liftingul facial si chirurgia estetica a sprancenelor (liftingul sau ridicarea sprancenelor).
Inciziile sunt mascate in pliurile naturale de la nivelul pleoapelor, cicatricile postoperatorii fiind practic aproape invizibile.

VINDECARE

Postoperator este indicata aplicarea de unguente sau colire oftalmice (picaturi) si comprese reci.

In perioada de vindecare pot aparea tumefiere locala, echimoze (vanatai), senzatie de arsura, iritatie la nivelul inciziilor, senzatie de “ochi uscati”, durere. Acestea sunt controlate medicamentos (antalgice, unguente si colire oftalmice) si prin aplicarea de comprese reci.

Reluarea activitatilor curente este posibila dupa cateva zile; firele de sutura se suprima la 5 – 7 zile. Procesul de vindecare continua cateva saptamani, timp in care edemul postoperator se reduce treptat si cicatricile se atenueaza. Este indicat ca in aceasta perioada sa se foloseasca ochelari de soare.

RISCURI

Riscurile blefaroplastiei sunt rare, reprezentate de sangerare, infectii la nivelul inciziilor, vindecare defectuoasa, tulburari de vedere tranzitorii (vedere “in ceata”), senzatie de disconfort local (senzatie de iritatie locala sau “ochi uscati”). Ectropionul sau tractionarea in jos a pleoapei inferioare poate aparea rar si este, de obicei, temporar. Ca la orice interventie chirurgicala sunt prezente riscurile asociate anesteziei.

REZULTATE

Rezultatul procedurii apare progresiv cu diminuarea edemului si disparitia eventualelor echimoze, fiind reprezentat de un aspect intinerit al pleoapelor si a regiunii invecinate.

Rezultatul final apare in cateva saptamani, cicatricile devin aproape invizibile dupa cateva luni (pana la un an). Aspectele corectate se mentin o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, in functie de persoana si de evolutia procesului fiziologic de imbatranire.