LIFTINGUL FACIAL
SCOP
Liftingul facial este interventia chirurgicala prin care se corecteaza semnele vizibile ale imbatranirii fetei si gatului.
In cursul procesului de imbatranire, din cauza pierderii elasticitatii si a tonusului pielii, la nivelul fetei apar cute ale pielii situate inferior de pleoapa inferioara si intre nas si gura conferind fetei un aspect obosit si trist. Tesutul adipos este diminuat, coborat iar pierderea tonusului muscular la nivelul portiunii inferioare a fetei creaza aspect de “falci”. Excesul de piele si tesut adipos situate sub maxilarul inferior dau aspectul de “barbie dubla”.
Obiectivele liftingului facial sunt corectarea acestor semne de imbatranire, redarea unui aspect intinerit, odihnit prin ameliorarea conturului facial, a tonusului pielii si a muschilor de la nivelul fetei. Liftingul facial nu modifica fundamental fizionomia persoanei si nici nu poate stopa procesul de imbatranire.
Alte interventii chirurgicale care se pot efectua simultan cu liftingul facial in scopul intineririi fetei sunt blefaroplastia (chirurgia estetica a pleoapelor) si liftingul (ridicarea) sprancenelor.
CONSULT PREOPERATOR
Persoanele care beneficiaza cel mai bine de liftingul facial sunt femeile sau barbatii adulti care simt ca aspectul imbatranit al fetei nu reflecta vigoarea fizica si psihica de care dau dovada. Modificarile aduse de liftingul facial nu pot fi aduse de alte tratamente de intinerire nechirurgicale .
Persoanele care doresc un lifting facial trebuie sa constientizeze ca acesta nu schimba fizionomia caracteristica, dar reda un aspect intinerit si ca procesul ireversibil de imbatranire nu poate fi stopat.
VINDECARE
Postoperator se aplica in jurul fetei un bandaj usor compresiv cu scopul de a reduce edemul si echimozele.
In faza initiala a procesului de vindecare apare edemul postoperator si uneori senzatie de amorteala si disconfort care se controleaza medicamentos. Miscarile (mimica) fetei pot fi restrictionate temporar iar pielea poate prezenta modificari de culoare (echimoze, zone hipo/hiperpigmentate).
Reluarea activitatilor curente este posibila de obicei dupa cateva zile de la interventia chirurgicala. In cele mai multe cazuri inciziile se vindeca in 7 – 10 zile; pacientul poate relua munca in 2 – 3 saptamani. Pana la disparitia completa echimozele pot fi mascate cu ajutorul machiajului.
Procesul de vindecare continua in lunile urmatoare, edemul postoperator se reduce complet iar cicatricile devin tot mai putin vizibile. Este indicat sa se previna expunerea la soare cateva luni, pana la vindecarea completa.
RISCURI
Posibilele riscuri asociate cu liftingul facial sunt reprezentate de infectii, hematoame, cicatrici vicioase, caderea parului pe zona de incizie, lezarea nervului facial si a ramurilor acestuia (cu asimetrie facial), scaderea sensibilitatii pielii (tranzitorie), necroza tegumentara (in special la fumatori) precum si riscurile asociate anesteziei.
REZULTATE
Liniile de incizie sunt de obicei foarte putin vizibile si sunt mascate de par si de conturul fetei si al urechilor. Rezultatul final reda aspectul intinerit si odihnit al fetei. Pentru ca rezultatele liftingului facial sa se mentina cat mai mult timp sunt indicate cremele de protectie solara si cele hidratante, precum si un stil de viata sanatos.